Het Teylersmuseum

Het Teylersmuseum

Het eerste en oudste museum van Nederland

Teylers Museum

Het Teylers Museum 

aan het Spaarne in de Nederlandse stad Haarlem, werd in 1778 gesticht als boek en konstzael — een openbare gelegenheid voor kunst en wetenschap. Het is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Wie het Teylers Museum in de gemeente Haarlem bezoekt gaat eerst naar het Spaarne. Daar ontstaat al het eerste gevoel van ontspanning. Het kabbelen van het water, het ruime uitzicht, de grote hemel boven je.

teylers museum

Maar voor het gebouw slaat de onthaasting echt toe. Je wilt ervoor blijven staan, zo mooi is het. Je wilt blijven kijken naar de gevel, de ornamenten, het steen zelf aanraken.

Eenmaal binnen in het Teylers Museum wordt je meteen door de sfeer van vroeger omarmd. Door de inrichting en uitstraling van het gebouw denk je dat je in de achttiende of negentiende eeuw binnen stapt. Waar de tijd langzamer ging dan nu. Waar de mensen bezig waren met het verzamelen van kennis over de wereld, want lang niet alles was al ontdekt.
Een bezoek aan het Teylers Museum is meer dan een bezoek aan het Teylers Museum, het is een uitstapje naar een andere tijd. Een tijd waarin er nog tijd was.

Dompel je nu of later in een andere tijd en koop een boek over geschiedenis, over musea, over dit bijzondere museum

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Blijf op een namiddag in de schemering van de zalen staan en beleef hoe het daar is. Het Teylers Museum heeft het lef om het daglicht te blijven gebruiken als verlichting voor de collectie. Op een winternamiddag proef je maximaal de sfeer van vervlogen tijden.

Wat er te zien is lijkt nu minder belangrijk dan wat er te beleven valt, maar niets is minder waar! Er zijn altijd bijzondere tentoonstellingen die vaak de verbinding met het ‘nu’ niet schuwen. En de vaste collectie is zeer het bekijken waard.

Miljoenen jaren oude fossielen, munten en historische boeken. Maar ook prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo om maar even wat te noemen.

En dan hebben we het nog niet over de Ovale Zaal gehad en dat moet met hoofdletters geschreven worden!

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour